Hold da op…

Det er nok de tre ord, der bedst beskriver den første måned med sin nyfødte.

Jeg har holdt en måneds pause med indlæg her på bloggen, ikke fordi jeg ikke har haft lyst, men simpelthen fordi jeg ikke har haft tid. Der var ikke lige nogen der havde fortalt mig, at baby altså hænger i ens bryster 24/7, i hvert fald den første måned. Det er benhårdt arbejde, men også meget hyggeligt, når man altså lige sørger for at få sig installeret ordentligt, med alt hvad man skal bruge inden for rækkevidde.

Ja der er faktisk mange ting, jeg ikke lige havde tænkt over før hun kom ud til os, så her er mit take på, hvad du ikke får fortalt som førstegangsforælder.

Amning – ikke altid nemt

Amning er altid hyggeligt og nemt. Jeg har heldigvis fået en amning op at køre, men det kræver mere end bare lige at koble baby på. Ens baby skal først lære teknikken, det kan gøre ondt og man kan få brug for hjælp. På sygehuset udleverer de nærmest ammebrikker, som var det souvenirers – hvis du gerne vil have en vellykket amning op at køre, så bed om ekstra vejledning på sygehuset inden du tager imod de ammebrikker de højst sandsynlig vil give dig, hvis der bare er den mindste udfordring. Jeg vidste ikke bedre og hænger stadig på de dumme brikker.

Amning foregår ikke på et bestemt klokkeslæt. Når baby er sulten, ja så er baby sulten. Nogle dage går der fint 3-4 timer imellem hver amning, andre dage hænger baby i brystet i over en time eller halvanden og lige så snart du tror baby er faldet i søvn, og tager baby fra, ja så vågner den lille sørme igen og vil til brystet. Det er altså mere end fuldtidsarbejde – og det er okay at være træt af det en gang imellem!

Tiden – den blev væk

Jeg har godt hørt at mange siger, at tiden flyver afsted med børn, jeg har bare aldrig rigtig kunne sætte mig ind i det. Her sidder jeg så og kan ikke forstå at Michaels måned lange barsel allerede er gået – vi fik hende jo i går! Dagene bliver simpelthen fyldt op til renden med amning, bleskift, gåture, oprydning, tøjvask og, hvis man er heldig, madlavning, for det er altså HELT OKAY at bestille takeaway til man brækker sig af det, når man lige har fået en baby. En anden grund til at tiden går så hurtigt, kan skyldes at søvn ikke altid foregår om natten.  Baby kan sagtens synes at klokken 04 er det bedste tidspunkt at ville snakke lidt.

Følelser – de kan godt kamme over

Det her punkt er nok mest henvendt til kvinderne der har født, for her er hormonerne altså på overarbejde. Det er åbenbart normalt at begynde at græde, fordi man ikke kan nå sit vand, eller man har tabt sin småkage på gulvet. Det er også normalt at græde når man ikke kan trøste baby med det samme. Det er desuden også normalt at græde fordi man kigger på sin baby. Ja faktisk, så er det normalt at græde over alting og ingenting når man lige har født – du er ikke alene, det gør vi andre også.

Man kan godt ende med at få lidt et had/kærlighedsforhold til sin baby. For det første, så er det helt normalt at der lige går nogle dage eller mere, inden man begynder at føle den der store kærlighed til sit barn som alle taler om. For det andet, så vil man nogen gange have lyst til at sætte baby ud på terrassen og lukke døren bag sig. De følelser man rammes af den første tid, er alt fra dyb kærlighed til enorm frustration og man skal ikke have dårlig samvittighed over det, selvom man nok får det alligevel.


Der er selvfølgelig meget meget mere at skrive om sådanne ting, men for at indlægget ikke skal tage en krig at læse (det er der i hvert fald ingen nybagte forældre, der har tid til), så har jeg prøvet at fatte mig i korthed.

I øvrigt så kan i nu læse lidt om min baby – her – og som altid, så må i hellere end gerne kommentere med spørgsmål eller feedback, eller sende mig en mail på anne@baby-life.dk

Del: