Madplan til baby på 6-7 måneder

Vi begyndte lige så stille at introducere Emilie for grød, allerede da hun var 4 måneder gammel, hvilket jo betyder, at hun allerede som 6 måneder gammel, skulle begynde at udvide sin madhorisont, i form af kød, grøntsager og frugt i større mængder og mere groft. Jeg synes selv det var lidt svært lige at finde ud af, hvad jeg skulle give hende, som hun ikke fik galt i halsen eller var for voldsomt, men som stadig udfordrede hende til at øve sin tyggefunktion.

Ligesom jeg selv er fan af madplaner til Michael og jeg, da det gør hverdagen nemmere at overskue, har jeg også strikket en madplan sammen til Emilie, så jeg ikke hver dag skal tage stilling til, hvad jeg nu skal finde på til hende. Derfor tænkte jeg, at der måske er andre som godt kunne bruge lidt inspiration til babymaden derhjemme. Det skal lige siges, at jeg altså ikke er den bedste til at få lavet alt fra bunden (er der virkelig nogen som er det?), så derfor står grøden altså ofte på pulverversionen herhjemme, men hvad pokker, hun kan jo godt lide det 😀

Tiderne herunder er bare vejledende. Hun er kun 6 måneder og har stadig ikke helt en fast rytme. Jeg har lavet både et lille skema over hvordan hendes dag, madmæssigt, som regel ser ud, samt nogle links til forskelligt babymad. Den bløde frugt og grønt i hånden er mest for teksturen og smagens skyld, og for at hun kan øve sig i at tygge, for hun er ikke så god til faktisk at tygge endnu.

Generel madplan til baby på 6 mdr

Morgenmad (7:00): Flaske

Formiddag (9:30): Flaske + blød frugt i hånden

Middagsmad (11:00): Grød + evt. frugtmos, hvis hun spiser en hel portion grød

Eftermiddag (15:00): Flaske + blød frugt eller grønt i hånden (nogle gange en frugtsmoothie eller andet frugtgrød)

Aftensmad (17:30): Grøntsagsmos + evt. frugtmos, hvis hun spiser en hel portion

Puttemad (20:00): Flaske

Evt. flaske om natten

Generel madplan til baby på 7 mdr

Morgenmad (7:00): Grød + Flaske

Formiddag (9:30): Flaske + blød frugt i hånden

Middagsmad (11:00): Grød + evt. frugtmos, hvis hun spiser en hel portion grød

Eftermiddag (15:00): Rugbrødsmad + flaske + blød frugt eller grønt i hånden (nogle gange en frugtsmoothie eller andet frugtgrød)

Aftensmad (17:30): Grøntsagsmos + evt. frugtmos, hvis hun spiser en hel portion

Puttemad (20:00): Flaske

Evt. flaske om natten

Kød til baby – samt opskrift på kødboller

Jeg er faktisk først begyndt at give Emilie kød nu her, da hun næsten var blevet 7 måneder, for jeg synes simpelthen det var lidt besværligt, hvad jeg lige skulle finde på. Men det jeg plejer at gøre nu, er bare at koge nogle kødboller af enten svin, okse eller kylling og så mose en kødbolle ned i hendes mos, enten med gaffel eller stavblender. De gør sig også godt til fryseren, så jeg laver ofte bare en portion af en 4-500 gram kød og så fryser dem ned. Så kan jeg nemlig bare tage en enkelt op om dagen.

Når man laver kødboller til baby, er det i virkeligheden ikke en større videnskab end at blande følgende:

  • 4-500 gram hakket kød
  • 1 æg
  • 1 lille finthakket/revet løg
  • Krydderier efter lyst (bortset fra salt)

Der skal ingen mel i. Form små boller og kog dem i ca. 10-15 minutter, alt efter størrelsen. Tjek evt en enkelt bolle efter 10 minutter. Man kan også komme lidt revet grønsager i, hvis man har lyst. Baby må hellere end gerne få krydderier, dette gør baby mere vant til at prøve forskellige smage, så fyr løs 😀

Nu er vi også begyndt på rugbrødsmasser (ikke at der ryger så voldsomt meget ned) men der får hun enten leverpostej, tepølse, makrel eller andet kød/fiske-pålæg på.

Links til opskrifter på babymad

 

Del: