Sådan får du mere overskud i hverdagen

At være børnefamilie er ganske fantastisk, men også ganske stressende til tider – for ikke at nævne tidspresset i hverdagen, hvis man ikke sørger for at implementere nogle rutiner, som gør det hele lidt mere overskueligt.

Uanset om man er to med fuldstidsjob, den ene går hjemme, eller om man er enlig forældre, så kan tingene i hverdagen være uoverskuelige, når det både skal hentes og bringes børn, gøres rent, laves mad, holdes styr på aftaler, planer i weekenden og hvad der ellers måtte stå i familiekalenderen i løbet af en uge. Det er helt forståeligt, at man til tider bliver drænet for energi og føler at man løber hovedet mod en mur konstant og ikke kan følge med vasketøjet, før end at de næste tre vaske kalder.

Jeg har desværre ingen mirakelkur, til gengæld har jeg nogle hverdagstips, som forhåbentligt også kan hjælpe dig, med at gøre nogle af alle hverdagens opgaver lidt mere overskuelige.

Indkøbs hack

Dette er særligt brugbart, hvis man bor i byen uden en bil, eller er på barsel.

Indkøb bliver aldrig sexet, ikke desto mindre har jeg fundet ud af, at det giver mig sindsygt meget mere overskud, at bestille vores dagligvarer en gang om ugen via nemlig.com. Dette er ikke sponsoreret, jeg er bare personligt fan 😉

Nemlig.com er generelt en lille smule mere dyrt, end at handle i Rema1000, dette er for mig dog længe tjent hjem i impulskøb, der ikke skete! Før handlede jeg 2-3 gange om ugen og havde ingen planer for vores mad i løbet af ugen. Vi har ikke levet over evne, men der var alligevel en del at spare, ved at handle på nettet en gang i ugen. Vi har gjort det således:

Lørdag eller søndag sætter jeg mig ned og gennemgår, hvilke basisvarer vi mangler. Det er alt lige fra mel og mælk til toiletpapir og opvasketabs. Derefter bestemmer jeg mig for ca. 4 retter vi skal have i løbet af ugen – dette plejer at være en kombination af retter jeg finder på nemlig.com og retter jeg i forvejen kender eller har lyst til. Ud fra dette tjekker jeg igennem hvad vi i forvejen har i køkkenet og hvad jeg mangler hertil.

Det er så smart på Nemlig, at med de opskrifter man finder, kan man bare klikke alle varene til retten direkte i kurven. Men man kan også vælge de ting fra, som man i forvejen har, eller vælge at udskifte nogle varer, til f.eks. en billigere variant. Man har også valgmuligheden for at vælge hvor mange personer opskriften skal være til, og om det skal være en “billig”, “anbefalet” eller “øko” version af retten. Derfra tilføjer jeg så alle de varer vi skal bruge i ugens løb til indkøbskurven. Jeg plejer altid at vælge leveringstidspunkt først, da der kan være specielle tilbud nogle dage og prisen er forskellige alt efter hvornår man vælge levering.

Ps. jeg vælger kun 4 retter, da der altid er enten rester af retterne eller rester af de madvarer der indgår i retterne (fx. 1/2 spidskål), som jeg kan bruge til at bikse noget restemad sammen af. Derudover er der rart at have rum til at der sker noget uventet, at man får besøg, eller take-away. Det er simpelthen det der har vist sig, at fungere for os.

Vasketøjs hack

Ligesom indkøb, er det altså også svært at gøre vasketøj sexet, dog har jeg gjort et forsøg 😛

Jeg har simpelthen formået at komme fuldstændig ud over det sorteringshelvede det kan være, at ordne vasketøjet. Med to TROFAST reoler fra IKEA, bliver tøjet altid sorteret lige så snart det bliver lagt til vask – det kan selv min kæreste finde ud af! Og hvis man har børn, som selv ligger sit tøj til vask, er det super nemt at sætte klistermærker på kasserne, som fortæller, hvad der hører til i de respektive kasser.

I de store kasser til TROFAST reolen, passer det lige nøjagtigt med en fuld maskinvask. På den måde er det rimeligt ligetil at smide en vask i maskinen, uden at bruge særlig meget energi på det. Det er altså noget jeg ELSKER herhjemme! Vi sorterer vores vasketøj i 6 forskellige vaske: en uldvask, en hvid/lys vask, en farvet vask, en sort/mørk vask, en kogevask og til sidst en blevask, da vi bruger moderne stofbleer herhjemme.

Legetøjs hack

Hav så meget som muligt af alt legetøjet i kasser. Det gør det super nemt at rydde op efter børnene, især hvis man bor i en lille bolig. Dermed tager det ikke mere end 5 minutter at smide alt legetøjet op i nogle kasser, når børnene er færdige med at lege med det.

Derudover gør det det også nemt for børnene selv at finde ud af at rydde op, eller at hjælpe med det, da de så selv kan nå tingene og det er nemt at smide tingene op i kasserne.

Hvis du er organiseringstypen (hvilket jeg jo selvfølgelig ikke er – eller noget 😉 ) kan man med stor fordel sætte mærker på kasserne, som fortæller hvad der hører til i de pågældende kasser. Dette kan også sagtens være i billedeformat.

Minimalisme

Sidst, men absolut ikke mindst, vil jeg lige slå et slag for, hvor meget det gør for dit personlige overskud, at eje færre genstande.

Man kan hurtigt blive grebet i at købe gadgets, som skulle gøre hverdagen nemmere, men det er i virkeligheden lige der modsatte der sker, når hjemmet bliver fuldt med ting vi ikke bruger. Det fylder og roder ikke kun i hjemmet, men også i hovedet, hvilket hurtigt tærer på overskuddet.

Dette kan fylde et helt indlæg i sig selv, så det kommer, men hav det gerne med i tankerne, når du leder efter steder at fiske mere overskud i hverdagen. Jeg lover dig at det hjælper.

Del: