Sådan fungerer SU på barsel – SU-klip – fødselsklip

Det helt store forvirringsmoment når man bliver gravid som studerende, hvad er SU-klip… Hvordan virker det, hvornår kan jeg få det, hvor lang tid kan jeg få det, hvor mange penge får jeg udbetalt osv. Alle disse spørgsmål vil jeg forsøge at få afdækket i dette indlæg, men hvis du skulle sidde tilbage med endnu flere spørgsmål, så stil dem endelig i kommentarfeltet 😀

Here it goes…

Først og fremmest er det sådan, at når du skal have et barn i løbet af din vidergående uddannelse, får du tildelt 12 ekstra SU-klip (fødselsklip). Et SU-klip er det samme som at få én måneds SU. Dette betyder altså, at du får 12 måneders “gratis” SU, hvor du ikke behøver at være studie aktiv (altså er du på barsel).

Det beløb du kan få udbetalt i løbet af din barsel er det samme som det beløb du normalt for udbetalt i SU, hverken mere eller mindre. Du kan dog søge forskellige tilskud, dette har jeg skrevet et andet indlæg om, som du kan læse HER, efter du har læst dette færdigt.

Det er 3 forskellige måder, hvorpå du kan få udbetalt dine 12 ekstra SU-klip. Det er muligt at blande måden at få udbetalt sine SU-klip på; du kan altså godt få enkelt-klip i 2 måneder, dobbelt-klip i 4 måneder og så mix-klip i 2 måneder. Du kan først søge om fødselsklip 3 måneder før du har termin, og tidligst få dem udbetalt 2 måneder før din termin. Jeg vil beskrive dem herunder og give eksempler på, hvornår det ene er det bedre valg end det andet.

Enkelt-klip

Enkelt-klip betyder, at du får ét SU-klip udbetalt om måneden og du skal IKKE være studieaktiv. Med enkelt-klip er du altså på barsel og får det samme beløb udbetalt i SU som tidligere. Her kan du altså være “ikke-studieaktiv”, aka. på barsel, i 12 måneder med den samme indkomst som en almindelig SU.

Tip

Dette er et godt valg, hvis du gerne vil være på barsel i et helt år, eller hvis du måske ikke helt har besluttet hvor lang barsel du gerne vil have. Dette siger jeg, da du jo kan ændre på måden at få udbetalt dine SU-klip på undevejs. Hvis du vælger enkelt-klip til at starte med, har du dermed givet dig selv muligheden for at tage et helt års barsel, men også muligheden for at forkorte den, hvis du skulle synes at et helt år er for lang tid.

Dobbelt-klip

Dobbelt-klip betyder, at du får to SU-klip udbetalt på én måned, hvor du IKKE skal være studieaktiv. Altså får du dobbelt SU udbetalt i de måneder du vælger at få dobbelt-klip. Vær her opmærksom på at der skal betales SKAT af SU, så da du får mere udbetalt i SU med dobbelt-klip, kommer du også til at betale mere i SKAT; dermed får du ikke helt dobbelt så meget udbetalt.

Tip

Dobbelt-klip er et godt valg, hvis du f.eks. ved med dig selv, at du ikke vil have et helt års barsel, men måske kun 6 måneder. Dermed kan du få mere udbetalt i de første 6 måneder af dit barns liv, som også er nogle af de dyre måneder, da der skal indkøbes en masse nye ting til baby.

Mix-klip

Mix-klip betyder, at du får ét almindeligt SU-klip udbetalt (altså de klip som alle studerende får) og ét fødsels SU-klip udbetalt (de ekstra klip du får, fordi du skal have et barn). I perioden med Mix-klip SKAL du være studieaktiv, da du også får almindelig SU udbetalt. Dermed får du, når du vælger Mix-klip, dobbelt SU udbetalt (vær opmærksom på SKAT, som ved dobbelt-klip).

Tip

Mix-klip er et godt valg, hvis du f.eks. har fået enkelt-klip udbetalt i 8 måneder, men derefter gerne vil starte på studiet igen. Da kan du nemlig ændre dine enkelt-klip til mix-klip, således at du stadig bruger dine fødsels-klip, selvom du er startet på studiet igen.

Du kan læse mere om det på SU’s hjemmeside HER

Du skal altid sørge for at bruge dine fødselsklip i løbet af den uddannelse du er i gang med, da du ikke kan tage dem med videre til en anden uddannelse. Hvis du altså læser en bachelor, skal du bruge dine fødselsklip i løbet af din bachelor, da du ikke kan tage dem med videre og bruge dem i løbet af din kandidat. Dette gælder også hvis du vælger at skifte uddannelse.

Mine fødselsklip – mit valg

For at gøre dette lidt mere håndgribeligt, vil jeg fortælle jer hvordan jeg brugte mine fødselsklip, da jeg valgte at kombinere dem.

Jeg havde termin den 17. juli 2018, altså midt i sommerferien imellem mit 2. og 3. semester. Man får også SU i sommerferien og selvom det er sommerferie, bliver man regnet som studie-aktiv. Jeg valgte derfor at tage mine sidste eksaminer i slutningen af 2. semester, som jeg havde i juni måned og derfra gå på “sommerferie” (aka. barsel, for mit vedkommede). Da jeg jo stadig fik udbetalt almindelig SU i sommerferie, valgte jeg først at tage mix-klip i juli og august. Vores semester startede først i starten af september, derfor valgte jeg at tage dobbeltklip fra september til december, hvor jeg dermed ikke var studieaktiv (jeg var på barsel). Jeg havde da 2 klip tilbage og valgte at starte på mit 3. semester i februar, hvor jeg fik udbetalt mix-klip igen i februar og marts, da jeg her var startet på studiet igen.

Mit råd til dig, som skal på barsel

Jeg valgte altså kun at have 6 måneders barsel, hvilket jeg allerede havde besluttet mig for inden jeg fødte Emilie. Jeg var helt sikker på, at jeg ikke ville have et helt års barsel, hvilket var årsagen til at jeg valgte at få udbetalt dobbeltklip istedet for enkeltklip.

Er du den mindste smule i tvivl om, hvorvidt du gerne vil have et helt eller et halvt års barsel, vil jeg råde dig til at vælger enkeltklip. På den måde har du mulighed for at ændre dit valg undervejs, uden at du kommer til at stå i træls situation, hvor du skal tage orlov eller andet. Husk på, at uanset hvad, så har du kun de 12 klip, så hvis du brænder dem alle af på 6 måneder, har du ikke mulighed for at udvide din barsel til 12 måneder efterfølgende, hvis du skulle fortryde.

Dette endte med at blive et langt indlæg, men ikke desto mindre, så håber jeg at det har afklaret lidt at SU-mystikken for dig. Hvis ikke, så smid gerne dine spørgsmål i kommentarfeltet, så skal jeg forsøge at svare så godt jeg kan 😀

Del: