At bære sin baby på sig er både super hyggeligt og virkelig trygt for baby, samtidig med at det selvfølgelig er meget praktisk, i forhold til at kunne få lavet noget i løbet af dagen, selvom baby ikke er så gammel. Så kommer spørgsmålet så:

Vikle vs bæresele

Det er i virkeligheden to forskellige redskaber, som kan det samme, men jeg skal prøve at belyse forskellene lidt.

Viklen

En vikle er et langt stykke stof, som man bruger til at binde baby ind til kroppen. Der findes to forskellige former for vikler, en fastvikle og en strækvikle, og i øvrigt fås vikler selvfølgelig i mange kvaliteter og længder.

Strækviklen

Strækviklen er lavet af strækbart stof, som navnet antyder. Man kan få nogle der er tykkere og nogle tyndere. Dette betyder at.

  • En vikle i tyndt stof er oftest bedre om sommeren, så det ikke bliver for varmt for dig og baby.
  • En vikle i tykkere stof er bedre om vinteren og kan oftest holde til lidt flere kilo.
  • Strækviklen er oftest god til nybegyndere, da man kan binde viklen først og placere baby efterfølgende. Således skal man ikke være bange for at tabe baby.
Fastviklen

Fastviklen er lavet af stof, som navnet antyder, ikke kan strække sig. Dette betyder flere ting:

  • Når man binder viklen, skal man holde babyen ind til sig selv samtidig, hvilket for nogen kan virke svært.
  • En fastvikle kan bære flere kilo end en strækvikle.
  • Det er nemmere at binde en fastvikle på flere forskellige måder, f.eks. på siden og ryggen også.

Jeg var rigtig glad for vores strækvikle da Emilie var helt lille, fordi den kunne bindes helt tæt ind til kroppen, så hun kunne mærke varmen, duften og mit hjerteslag, helt tæt på. Derudover var den meget behagelig at have på i lang tid, fordi stoffet lægger sig helt ind omkring kroppen og støtte godt. Vi valgte en strækvikle fordi det virkede nemmere ikke at skulle bære hende samtidig med at binde, da hun endnu ikke kunne holde sit eget hovede. Jeg er rigtig glad for det valg vi tog, men jeg kunne sagtens finde på at købe en fastvikle, nu da jeg er mere rutineret i at binde og Emilie vejer mere. Vi har denne vikle, fra Je Porte Mon Bebe.

Mig med Emilie i vikle, da hun kun er en måned gammel.

Michael med Emilie i strækviklen.

Bæreselen

En bæresele er, som navnet antyder, en sele man kan spænde om kroppen og lukke med en klik-lås, hvilket gør den væsentligt mere ligetil at håndtere. Der findes mange forskellige salgs bæreseler, som også kan tages på på forskellige måder, således at baby kan sidde både på maven, ryggen og siden af dig, ligesom med viklen. Lidt om bæreselen:

  • Man kan tilkøbe en nyfødt indsats, så man kan bruge den fra baby er spæd.
  • Den kan bære mange kilo
  • Den er nem at tage på
  • Obs. Man skal være opmærksom på at købe en bæresele som er ergonomisk korrekt

Jeg har købt en bæresele nu hvor Emilie er blevet større og vi også gerne vil bruge den udenfor i koldere vejr. Jeg synes simpelthen det var nemmere end viklen, når hun skal have flyverdragt på indenunder og sidde uden på min jakke. Derudover synes Michael også at bæreselen er nemmere at bruge – det må være en mandeting 😀 Vi købte en Ergobaby Original, da vi fandt den billigt brugt. Skulle jeg vælge om, ville jeg vælge en Ergobaby 360, da man med denne også kan have baby siddende på maven og kigge fremad, hvilket jeg savner, nu jeg har en meget nysgerrig baby.

Michael med Emilie i bæreselen. Hun ser noget skeptisk ud 😀

Jeg er generelt rigtig glad for begge dele og synes at de hver især har fordele og ulemper. I forhold til viklen synes jeg at den er genial når baby er nyfødt, fordi den omslutter kroppen meget tættere, hvilket er meget beroligende for baby og så er den rar at have på i mange timer. Ulempen er, at når man skal tage den på udendørs, er der meget stof der kan komme til at hænge på jorden. Med bæreselen synes jeg at den er rigtig dejlig, nu hvor Emilie er større og vi begge har mere overtøj på, hvor den så er nemmere at bruge. Emilie kan også bedre bevæge sig og kigge rundt i bæreselen. Vi bruger den ikke rigtig indendørs. Ulempen er at den ikke er helt så behagelig at have på i mange timer og baby sidder ikke helt så tæt ind til kroppen som jeg godt kunne tænke mig når baby er nyfødt.

Jeg håber at I kunne bruge denne lille beskrivelse af de forskellige bæreredskaber, som guideline til hvad I evt. selv skal vælge at bære jeres baby i. Vi har i hvert fald alle dage været glade for at bære Emilie på maven ♥

Del: